Vaření na DM

 

Od chvíle, kdy byla slavnostně otevřena kuchyňka na DM se v ní doslova „dveře netrhnou“.

Jednotlivě si většinou kluci připravují jídla z kategorie rychlého občerstvení, jako jsou toasty, sendviče, topinky, vajíčka na všemožné způsoby, rychlé polévky nebo různé cereální kaše, ať už slané nebo sladké.

Zhruba jednou za týden se ale skupina hochů dohodne s vychovateli na „větším vaření“ a to se potom dějí věci… J Nejprve se domluví na tom, jaké jídlo se bude připravovat, sepíší potraviny potřebné k nákupu a rozpočítají náklady, o něž se rovným dílem podělí. Vše si pak sami obstarají a připraví. Vaří samozřejmě pod dohledem vychovatelů a za pomoci, mnohdy vydatnéJ, jejich cenných rad.

Takto si již připravili třeba buřty na pivu nebo bramborák. Ten byl úplně vynikající! Byl asi z 10 kg brambor, takže kluci zásobili ochutnávkou i všechny zaměstnance školy. Většina surovin, počínaje bramborami, které přivezl Pepa Z., přes cibuli, česnek, kyselé zelí až po vlastní sádlo, na kterém se smažilo, byla tentokráte domácích.  ´Kuchtíci´ se s  poměrně pracným úkolem „prali“ velmi statečně a smažili neúnavně skoro dvě hodiny.

Přestože došlo i na ´ostrouhané´ prsty (David N.), a úklid kuchyňky nebyl také zrovna jednoduchý, všichni jsou odhodláni v těchto akcích pokračovat. Snad (konečně!) prosadí nějaké sladké jídlo nebo bábovku, jak by si přál Máťa…

„Jen tak dál kluci!  Co v mládí naučíte…., však vy víte…!“ J


Hledáte nové aktuality? Podívejte se na přehled současných aktualit...
Hledáte starší aktuality? Podívejte se do archivu aktualit...

Na začátek stránky

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací