Nizozemská kuchyně je inspirovaná především tradičním zemědělstvím a chovem dobytka v této zemi. Nizozemské pokrmy jsou často těžké a syté. Je to tradice z minulosti, kdy lidé potřebovali mnoho energie na náročnou práci v zemědělství.
Velkou pozornost Holanďané věnují vydatné snídani. Nejčastěji jedí chleba s máslem obložený různými sýry či salámy nebo posypaný typickým čokoládovým drobením–hagelslag. Velmi oblíbené jsou i cereálie s jogurtem nebo mlékem, různé druhy kaší s medem a také burákové máslo. O víkendu si ke snídani připravují vejce na všechny způsoby.
V poledne mají Nizozemci většinou pouze různé sendviče, obložený chleba – boterham nebo něco sladkého (tompoes, stroopwafels, pofferties) s kávou, kterou pijí opravdu často. Doslova všudypřítomné jsou populární lékořicové bonbóny. K volné konzumaci jsou dostupné na každém pracovním stole v kancelářích, dílnách, provozovnách služeb, na pultech obchodů, zkrátka úplně všude.
Hlavním jídlem dne je pro Holanďany brzká večeře. Nesmějí v ní chybět brambory, zelenina ani maso, oblíbené jsou i hutné polévky, jako třeba hustá hrachovka snert či jemně zahuštěná humpesoep. Jako dezert se běžně podává jogurt nebo obilná kaše.