Kuchyně
našich
babiček

nový projekt školní jídelny

Jak vařily naše babičky...

2023/2024

Naši milí strávníci!

Vítáme vás v novém školním roce, na který jsme pro vás připravili  projekt s názvem “ Tradiční kuchyně našich babiček“

Vydáme se v něm na cestu vzpomínkami za kouzly babiččiny kuchyně.          

O tom, že naše babičky uměly hospodařit a z několika základních surovin vařit pro celou rodinu svědčí dobové kuchařky. Vůně masa se linula domy pouze v neděli nebo o svátcích, ostatním dnům vévodila skromná jídla.

Kouzlo babiččiny kuchyně spočívalo v tom, co vše dokázala uvařit a upéct z pokladů spíže a sklepa, zahrádky a dvorku, později případně i z chladničky.

Babiččino motto „polévka je grunt“ platí dodnes i v našich domácnostech.

Babičky dovedly kouzlit ze základních surovin – brambory, obiloviny, luštěniny, domácí kysané zelí, zelenina a ovoce z vlastních zahrádek. Pokud měly babičky podmínky, držely si na dvorku slepičky, kuřata, kachny, husy a v chlívku prasátko.

Každá babička mívala ruce od mouky, když pekla nadýchané „Honzovy“ buchty, vynikající koláče a pečivo.

Nechme se tedy inspirovat osvědčenými recepty dřívějších hospodyněk a připomeňme si dnes již namnoze zapomenuté staročeské pokrmy.

"Uhlířina"-směs brambor, noků, slaniny, cibule a zelí
"Šterc"-brambory osmažené s krupicí a cibulkou
"Camprat"-obdoba bramboráku pečená v troubě
"Pučálka"-naklíčený hrách s cibulkou
"Pískorky"-sladké bramborové placky
Pečené vepřové koleno
"Lepenice"-vařené brambory se zelím
"Gerštl"-sytá kroupová polévka
"Kosmatice"-smažená květenství černého bezu
"Kočičí štajryš"-bramborová kaše s kroupami
"Kucmoch"-zapečené brambory se smetanou, vejci, česnekem a majoránkou
Houbový kuba

Přihlašte se!

Pro přístup k této stránce je nutné se přihlásit.