Naši milí strávníci!
Vítáme vás v novém školním roce, na který jsme pro vás připravili projekt s názvem “ Tradiční kuchyně našich babiček“
Vydáme se v něm na cestu vzpomínkami za kouzly babiččiny kuchyně.
O tom, že naše babičky uměly hospodařit a z několika základních surovin vařit pro celou rodinu svědčí dobové kuchařky. Vůně masa se linula domy pouze v neděli nebo o svátcích, ostatním dnům vévodila skromná jídla.
Kouzlo babiččiny kuchyně spočívalo v tom, co vše dokázala uvařit a upéct z pokladů spíže a sklepa, zahrádky a dvorku, později případně i z chladničky.
Babiččino motto „polévka je grunt“ platí dodnes i v našich domácnostech.
Babičky dovedly kouzlit ze základních surovin – brambory, obiloviny, luštěniny, domácí kysané zelí, zelenina a ovoce z vlastních zahrádek. Pokud měly babičky podmínky, držely si na dvorku slepičky, kuřata, kachny, husy a v chlívku prasátko.
Každá babička mívala ruce od mouky, když pekla nadýchané „Honzovy“ buchty, vynikající koláče a pečivo.
Nechme se tedy inspirovat osvědčenými recepty dřívějších hospodyněk a připomeňme si dnes již namnoze zapomenuté staročeské pokrmy.