Španělsko
"na talíři"

duben ve školní jídelně

"Španělský" duben ve školní jídelně

2022/2023

V jarním měsíci, kdy slavíme Velikonoce, navštívíme naší cestou za dobrým jídlem Španělsko. Ve Španělsku se tradičně slaví Velikonoce jako nejdůležitější svátky roku. Jsou časem setkávání a časem dobrého jídla.

Hlavním pokrmem těchto svátků je Bacalao – nasolená treska s různými zeleninovými a ovocnými saláty.

A co je typické pro španělskou kuchyni obecně?

Španělé konzumují hojně ryby, mořské plody, vepřové maso nebo sušenou šunku. Ke všem jídlům podávají zeleninové saláty, které obsahují rajčata, papriky, olivy, česnek, cibuli, a především olivový olej.

Mezi oblíbená koření patří zejména šafrán a římský kmín.

Do sladkých jídel pak přidávají med, mandle a ovoce.

Národním jídlem Španělů je omeleta z brambor nazývaná Tortilla Espaňola, ale nejslavnějšími pokrmy jsou pravděpodobně Paella s rýžovým základem či studená polévka Gazpacho.

Velmi rozšířené jsou Pescados y mariscos (ryby a mořské plody na různé způsoby).

Stravovací zvyklosti, a tím i celý denní režim Španělů se výrazně liší od těch našich. Snídaně pro ně není podstatná, nejdůležitějším jídlem dne je oběd. Ten je vždy „vícechodový“ a podává se mezi mezi půl druhou a čtvrtou hodinou odpolední.

Po obědě následuje siesta, čemuž samozřejmě odpovídá i pracovní doba.

Večeře je již lehčí a podává se nejdříve v 9 hodin večer, někdy ale až hodinu před půlnocí.

Bacalao - sušená treska
Gaspacho
Paella s mořskými plody
Paella
Tortilla Espaňola

Přihlašte se!

Pro přístup k této stránce je nutné se přihlásit.