V jarním měsíci, kdy slavíme Velikonoce, navštívíme naší cestou za dobrým jídlem Španělsko. Ve Španělsku se tradičně slaví Velikonoce jako nejdůležitější svátky roku. Jsou časem setkávání a časem dobrého jídla.
Hlavním pokrmem těchto svátků je Bacalao – nasolená treska s různými zeleninovými a ovocnými saláty.
A co je typické pro španělskou kuchyni obecně?
Španělé konzumují hojně ryby, mořské plody, vepřové maso nebo sušenou šunku. Ke všem jídlům podávají zeleninové saláty, které obsahují rajčata, papriky, olivy, česnek, cibuli, a především olivový olej.
Mezi oblíbená koření patří zejména šafrán a římský kmín.
Do sladkých jídel pak přidávají med, mandle a ovoce.
Národním jídlem Španělů je omeleta z brambor nazývaná Tortilla Espaňola, ale nejslavnějšími pokrmy jsou pravděpodobně Paella s rýžovým základem či studená polévka Gazpacho.
Velmi rozšířené jsou Pescados y mariscos (ryby a mořské plody na různé způsoby).
Stravovací zvyklosti, a tím i celý denní režim Španělů se výrazně liší od těch našich. Snídaně pro ně není podstatná, nejdůležitějším jídlem dne je oběd. Ten je vždy „vícechodový“ a podává se mezi mezi půl druhou a čtvrtou hodinou odpolední.
Po obědě následuje siesta, čemuž samozřejmě odpovídá i pracovní doba.
Večeře je již lehčí a podává se nejdříve v 9 hodin večer, někdy ale až hodinu před půlnocí.