Slovenská
národní
kuchyně

měsíc září ve školní jídelně

„Slovenské" září ve školní jídelně

2022/2023

Jako první na naší cestě Evropou ochutnáme něco dobrého z kuchyně našich nejbližších sousedů – Slováků.

Tradiční slovenská kuchyně využívala suroviny dostupné v dané lokalitě, tedy jídla s brynzou a dalšími druhy sýrů či tvarohem, nebo pokrmy z hrachu, fazolí, brambor, hojně se využívá zelí a ostatní zelenina. Typickými sladkými jídly jsou pirohy, plněné marmeládou nebo ovocem, sypané mletým mákem či ořechy, a různé kaše,

Základ jídelníčku tvoří syté polévky, z nichž nejznámější je kapustnica. Sváteční jídla obsahovala i maso – nejčastěji skopové a jehněčí, ale také vepřové a drůbeží. Oblíbenou surovinou bylo ovčí mléko, ze kterého se vyráběla pestrá škála jídel – podmáslí, tvaroh, smetana a sýry. Tradiční přílohou je bílý chléb.

Slováci mají velmi rádi uzeniny a sami dělají úžasné čabajky. Krajovými specialitami jsou například skalický trdelník, horniacké údené maso, šariššské placky, solnohradské halušky, liptovské droby, spišské pirohy, živánska pečienka nebo škvarkové pagáče, a podávají se především v typických slovenských kolibách.

Nejznámějšími  sýry jsou brynza, oštiepok (uzený pařený sýr), parenica a korbáčiky.

Ze sladkých pochoutek patří mezi oblíbené ořechovník, makovník, medovníky, trotle, medvedie labky a mačiace oči.

Ze slaných pochoutek jsou to brynzové pirohy, rezance s tvarohem a slaninou, granadýr nebo placka ze strouhaných brambor tzv. haruľa.

 

slovenská kapustnica s klobásou+švestkami
Kapustnica s klobásou a sušenými švestkami
slovenské sýry
Slovenské sýry

Přihlašte se!

Pro přístup k této stránce je nutné se přihlásit.