Začíná chmurný čas – ranní mlhy, déšť, padá listí a je stále chladněji
– to je náš listopad.
S naší školní jídelnou se v tomto čase vydáme do slunné Itálie, zavzpomínat na krásné horké léto prostřednictvím klasických italských dobrot.
Italská kuchyně je řazena mezi nejlepší kuchyně světa. Je ale zároveň i jednou z nejstarších na světě – původ řady pokrmů je možné vystopovat až k starověkým Etruskům, Řekům a Římanům.
A jak vypadá italský oběd neboli ´pranzo´? Bývá vydatný a Italové mu věnují hodně času. Začíná obvykle předkrmem (´antipasto´), následuje první chod (´primo´), což je zpravidla polévka, risotto nebo těstoviny. Pokračuje se druhým chodem (´secondo´), kterým bývá masové nebo rybí jídlo, a na závěr může přijít ještě dezert (´dolci´) nebo ovoce (´frutta´).
Nám Čechům jsou známé určitě především tyto pokrmy a pochutiny: pizza, spaghetti, lasagne, gnocchi, risotto, pesto, minestrone, pancetta, carpaccio, tiramisu, dále např. sýry Grana Padano, ricotta, mascarpone, mozzarella…
… a samozřejmě skvělá italská zmrzlina!
Z Italské kuchyně tento měsíc ochutnáme:
4.11 Benátské risotto
11.11 Tomatová polévka s parmezánem a česnekovými krutony
16.11. Porchetta s bramborovou kaší
25.11 Spaghetti pomodoro