Měsíc
s francouzskou kuchyní

leden ve školní jídelně

„Francouzský" leden

2022/2023

V prvním měsíci roku 2023 nahlédneme do francouzské kuchyně.

Francouzská gastronomie je tak proslulá, že byla dokonce zařazena na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Ve Francii vznikl i legendární Michelinův průvodce, který hodnotí a vybírá ty nejlepší restaurace světa a oceňuje jejich vynikající úroveň tzv. „michelinskou“ hvězdou.

Místo orientálního koření čekejte u jídel této kuchyně čerstvé bylinky. Oblíbené jsou polévky z korýšů, humrů, krabů, proslulá je zejména francouzská cibulačka.

Nejrozšířenějším jídlem francouzské gastronomie jsou Crepe – neboli palačinky, a to jak sladké, tak slané. Známými i v Česku jsou Ratatouille, jakási obdoba zeleninového guláše, a hovězí po Burgundsku. K tradičním francouzským jídlům patří i koláč Quiche či kohout na víně.

Legendární, ale pro našince možná trochu děsivé “ lahůdky“, jsou žabí stehýnka a lanýže. Z dezertů jsou světově proslulé především Creme brulée, Tarte tatin a čokoládové suflé.

Francie je známá rovněž svými víny a rozličnými druhy sýrů jako jsou např. roquefort, camembert, brie, comté a další. Neodmyslitelné je samozřejmě také typické francouzské pečivo – bagety, croissanty a  plochý chléb fougasse.

sýry s modrou plísní - roquefort, camembert
proslulé francouzské pečivo
nepřeberné množství dalších druhů sýrů...
Ratatouille
francouzská cibulačka
hlemýždi s česnekovými bylinkami
creme brulée
"makrónky" jsou velmi sladké...
dušené mušle

Přihlašte se!

Pro přístup k této stránce je nutné se přihlásit.