V prvním měsíci roku 2023 nahlédneme do francouzské kuchyně.
Francouzská gastronomie je tak proslulá, že byla dokonce zařazena na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.
Ve Francii vznikl i legendární Michelinův průvodce, který hodnotí a vybírá ty nejlepší restaurace světa a oceňuje jejich vynikající úroveň tzv. „michelinskou“ hvězdou.
Místo orientálního koření čekejte u jídel této kuchyně čerstvé bylinky. Oblíbené jsou polévky z korýšů, humrů, krabů, proslulá je zejména francouzská cibulačka.
Nejrozšířenějším jídlem francouzské gastronomie jsou Crepe – neboli palačinky, a to jak sladké, tak slané. Známými i v Česku jsou Ratatouille, jakási obdoba zeleninového guláše, a hovězí po Burgundsku. K tradičním francouzským jídlům patří i koláč Quiche či kohout na víně.
Legendární, ale pro našince možná trochu děsivé “ lahůdky“, jsou žabí stehýnka a lanýže. Z dezertů jsou světově proslulé především Creme brulée, Tarte tatin a čokoládové suflé.
Francie je známá rovněž svými víny a rozličnými druhy sýrů jako jsou např. roquefort, camembert, brie, comté a další. Neodmyslitelné je samozřejmě také typické francouzské pečivo – bagety, croissanty a plochý chléb fougasse.