V prvním jarním měsíci navštívíme naší cestou za dobrým jídlem Ukrajinu.
Ukrajinská kuchyně je založená na místních plodinách, které si v mnoha případech lidé vypěstují sami na zahrádkách. Jejím základem jsou tradiční venkovská jídla tvořená běžně dostupnými potravinami, jako je obilí, brambory, hlávkové zelí či červená řepa. Na tržištích se dá v sezóně vždy sehnat spousta čerstvého ovoce a zeleniny.
Místní obyvatelé často v lese sbírají houby a lesní plody. Také hodně zavařují kompoty a nakládají okurky i jinou zeleninu, které pak konzumují v zimě.
Oblíbená je zvěřina a ryby z místních řek a také černý i červený kaviár.
Národním koloritem jsou slunečnicová semínka, která místní pojídají téměř všude.
Ukrajinci mají rovněž v oblibě zmrzlinu, a to po celý rok – i v těch nejmrazivějších dnech.
Ukrajinci mají rádi polévky, k jejich oblíbeným patří především boršč, soljanka, okroška, juška nebo rosolnyk.
Z hlavních jídel často připravují šašlik, varenky (plněné těstovinové taštičky), holubce, deruny (obdoba bramboráku se zakysanou smetanou), mlynce (palačinky) a choloděc (aspik s masem).
Sladké pečivo jako jsou verhuny (andělská křídla), nalysnyky (plněné palačinky) či syrniky (nadýchané lívance) jsou na stole připravené neustále.