Ukrajinská
kuchyně

březen ve školní jídelně

Jak se vaří na Ukrajině...

2022/2023

V prvním jarním měsíci navštívíme naší cestou za dobrým jídlem Ukrajinu.

Ukrajinská kuchyně je založená na místních plodinách, které si v mnoha případech lidé vypěstují sami na zahrádkách. Jejím základem jsou tradiční venkovská jídla tvořená běžně dostupnými potravinami, jako je obilí, brambory, hlávkové zelí či červená řepa. Na tržištích se dá v sezóně vždy sehnat spousta čerstvého ovoce a zeleniny.

  Místní obyvatelé často v lese sbírají houby a lesní plody. Také hodně zavařují kompoty a nakládají okurky i jinou zeleninu, které pak konzumují v zimě.

Oblíbená je zvěřina a ryby z místních řek a také černý i červený kaviár.

Národním koloritem jsou slunečnicová semínka, která místní pojídají téměř všude.

 Ukrajinci mají rovněž  v oblibě zmrzlinu, a to po celý rok – i v těch nejmrazivějších dnech.

Ukrajinci mají rádi polévky, k jejich oblíbeným patří  především boršč, soljanka, okroška, juška nebo rosolnyk.

Z hlavních jídel často připravují šašlik, varenky (plněné těstovinové taštičky), holubce, deruny (obdoba bramboráku se zakysanou smetanou), mlynce (palačinky) a choloděc (aspik s masem).

Sladké pečivo jako jsou verhuny (andělská křídla), nalysnyky (plněné palačinky) či syrniky (nadýchané lívance) jsou na stole připravené neustále.

Soljanka
Mlinci
Varenky
Pelmeně
Houbový koláč
Syrniky se smetanou
Tradiční ukrajinský vánoční stůl

Přihlašte se!

Pro přístup k této stránce je nutné se přihlásit.